top of page

Från USA till Finland

Här är våra första steg på finländsk mark. Vi har under ganska dramatiska former rymt från USA, mamma fick egentligen inte lämna landet eftersom hon bott på militärbas och förväntades bära på hemligheter. Hon lyckades utverka tillstånd för oss att åka på semester till Kanada, och så rymde vi därifrån. Mamma ser ändå oförskämt snygg ut, trots den långa resan. 

Killen med ficklampa

Jag var så stolt över min gula ficklampa, och att jag hade fått en egen nyckel (som jag i o f s tappade bort någon dag senare) i kedja runt halsen, så jag ville absolut att de skulle synas på bilden. 

Biografi

På Marks födelsedag fick han ett korsstygnsbroderi som hans dotter hade gjort. "Klaga inte över mörkret. Dra ut huvudet ur röven." Det sammanfattar ganska bra hur han ser på livet.

Omständigheter för honom än hit, än dit, men det är inte händelser i sig som avgör om det blir en välsignelse eller förbannelse i våra liv, utan hur han förhåller sig och vad han gör av det.

Han har farit än hit, än dit. Han föddes i USA på en militärbas i North Carolina. (Camp LeJeune är idag mest känd som basen där USA:s största giftskandal ägde rum just åren kring hans födelse, myndigheterna visste att dricksvattnet var hälsofarligt men lät det bero.) Hans pappa var marinkårs-officer och åkte småningom till Vietnam, och hans mamma skiljde sig och tog hans bror och honom med sig till sitt födelseland Finland.

Där gick han i skola och var usel på precis allt. I tonåren hamnade han i en TV-studio och kände sig genast hemma, och det känner han fortfarande (liksom han fortfarande är usel på allt annat).

 

I mitten av 80-talet kom han till Sverige för att gå på teaterskola, men efter bara ett år träffade han Jonas, och kärleken höll honom kvar. De fick var sin karriär, kämpade för regnbåges-rättigheter, knåpade ihop två barn och hade otroligt spännande liv.

Idag är hans arbetsliv centrerat kring det han älskar mest: Att göra program. Parallellt uppträder han med egna föreställningar, gör radio och podd samt skriver böcker. Arbetet med UNICEF som ambassadör känns oerhört meningsfullt och har tagit honom runt jorden till platser och människor som gett honom ständigt nya vinklar på tillvaron.

Privat är han en glad kille som försöker leva ett så normalt liv som möjligt, familj och vänner är det viktigaste. Och nej, han kan inte skruva upp en bokhylla eller måla en vägg. Han kan heller inte byta däck på sin bil eller veva ihop en improviserad middag för spontana gäster. Men beställa mat på Foodora, det kan han. Och njuta av ett spännande liv.

 

MEDIA
På nittiotalet gjorde Mark program som Mark och hans vänner, Morgon med Mark, Mark och hans grannar samt Aha, sa Mark. De följdes av stora produktioner som Guldbaggegalan, Melodifestivalen och Vi i femman. Speciellt roligt är det att arbeta med sändningarna på kronprinsessan Victorias födelsedag. ” … då jag tycker hon är fin.” ”Finare än någonsin var hon när hon gifte sig.” Det var en stor ära för Mark att vara programledare för bröllopssändningarna i SVT1 2010. Han medverkade även i SVT:s sändning av prinsessan Madeleines bröllop 2013, likaså prins Carl Philips bröllop 2015.

Mark var en mycket omtyckt programledare för Svenska Hjältar-galan som TV-sänds i december varje år. Under tre säsonger programledde Mark den populära SVT-serien, Tro, hopp och kärlek och under en säsong intervjuprogrammet Sverige i SVT. Han har också varit biträdande programchef på SVT Drama i slutet av nittiotalet.

Mark är en flitig krönikör i P1. Han hörs i Godmorgon, världen! och lyser upp höstmörkret i Tankar för dagen. Mark har också varit sommarvärd ett antal gånger.  Podsändningen Men herre gud! i Sveriges Radio tillsammans med Henrik Johnsson. Aktuell med podden Mark & Jonas, som sänds en gång i veckan där poddar finns.

 

BÖCKER
Unni Lindell och Mark har tillsammans gett ut böckerna Gamla Tanter lägger inte ägg och Gud som haver barnen kär, har du någon ull, som sålts i över en miljon sammanlagt.

Mark har gett ut fem böcker baserade på egna texter; ”Sucka mitt hjärta, men brist dock ej” (2006), ”Hjärtat får inga rynkor” (2008), ”Och jag läste att det var omöjligt att leva lycklig förutan dig” (2010), ”Rosor, mina kära, bara rosor” (2012) samt Solblekt av livet (2015).

FÖRESTÄLLNINGAR
Under 2009/2010 turnerade Mark med sin föreställning Mark och hans värld. 2012 var det dags för nästa bejublade föreställning, Sound of Mark, som spelades tom 2013.

Mark medverkade som berättare i Stadsteaterns uppsättning av Peter Pan, december 2012 tom februari 2013.

Oscar Wilde’s saga Den lycklige prinsen berättades av Mark i en föreställning på Stadsteatern/Studion hösten 2014 och 2015. Den kommer att spelas då och då framöver.

Julkonserterna på Konserthuset 2013-2015 med Mark som programledare var mycket uppskattade.

Mark Levengood 2022 inför lanseringen av nya boken "Vi får väl trösta varandra"
bottom of page